четвер, 3 березня 2016 р.

Завдання з астрономії (спеціальність"Фізичне виховання", "Дошкільна освіта", "Видавнича справа та редагування")

Увага!  Шановні студенти, до 09 березня включно ви маєте виконати завдання та надіслати електронною поштою за адресою pauldem82@gmail.com: 
  - Виконати конспект за темою «Дослідження планет за допомогою космічних апаратів. Етапи формування нашої планетної системи» та презентацію за темою «Малі тіла Сонячної системи — астероїди, комети, метеори»
- Письмово дати відповіді на питання. 1. Сформулюйте правило Тиціуса-Боде. Як у відповіності до нього зростає відстань кожної наступної планети від Сонця? 2. Які складові виділяють у будові комети, коли вона проходить поблизу Сонця? 3. В чому полягає різниця між метеором та метеоритом? 4. Що таке "космічне сміття"?

18 коментарів:

  1. 2.Ядро комети, очевидно, складається із суміші пилинок, твер­дих грудочок речовини й замерзлих газів, таких, як вуглекислий газ, аміак, метан. З наближенням комети до Сонця ядро про­грівається і з нього виділяються гази й пил. Вони утворюють газову оболонку — голову комети. Газ і пил, що входять до складу голови, під дією тиску сонячного випромінювання і кор­пускулярних потоків утворюють хвіст комети, завжди спря­мований у протилежний від Сонця бік. Комети — надзвичайно цікаві для науки космічні об'єкти. Віддаляючись на великі відстані від Сонця, що у 7—10 разів перевищують відстань Землі від нашого денного світила, комети зазнають фізичних впливів, що змінюють їх стан.
    Коли комета наближається до Сонця на відстань близько 600—700 млн. кілометрів, то під впливом со­нячного випромінювання гази, що містяться у її ядрі, починають виділятися, виносячи назовні кам'янисті й льодові частинки, які тут же випаровуються, огортаю­чи ядро туманною оболонкою — атмосферою комети.
    3.Метеор - це явище в атмосфері Землі, що виникає при вторгненні в неї метеорного тіла, частинок колишньої комети, з космічною швидкістю.
    Метеорит - Це залишки метеорного тіла, що потрапили на поверхню планети. Розрізняють три види метеоритів залежно від їх складу: залізні, кам'яні та залізо-кам'яні.
    Метеори, втручаючись в атмосферу Землі, повністю втрачають свою масу. За добу в атмосфері Землі спалахують близько сотні мільйонів метеорів.Здається, що десятки тисяч метеорів виникають з однієї точки. Насправді, таке відчуття виникає тому, що орбіти цих небесних тіл паралельні один одному. Це явище зазвичай називають «зоряний дощ».
    4.Космічне сміття – всі антропогенні об'єкти, які знаходяться на навколоземній орбіті або повертаються в атмосферу, включаючи фрагменти або частини тих об'єктів, які закінчили своє активне існування.

    ВідповістиВидалити
  2. Katya Kostenko 9 марта 10:00
    Астероїди

    Малі планети, або астероїди, здебільшого обертаються між орбітами Марса і Юпітера й невидимі неозброєним оком. Першу малу планету відкрито в 1801 р., і за традицією її назвали одним з імен греко-римської міфології - Церера. Незабаром було знайдено й інші малі планети, названі Палладою, Вестою і Юноною. Застосовуючи фотографію, почали відкривати дедалі слабші астероїди. У наш час відомо понад 3000 астероїдів. Протягом мільярдів років астероїди час від часу стикаються один з одним.

    На цю думку наводить те, що ряд астероїдів має не кулясту, а неправильну форму. Сумарна маса астероїдів оцінюється лише як 0,1 маси Землі.

    ВідповістиВидалити
  3. Katya Kostenko 9 марта 10:00
    Астероїди

    Малі планети, або астероїди, здебільшого обертаються між орбітами Марса і Юпітера й невидимі неозброєним оком. Першу малу планету відкрито в 1801 р., і за традицією її назвали одним з імен греко-римської міфології - Церера. Незабаром було знайдено й інші малі планети, названі Палладою, Вестою і Юноною. Застосовуючи фотографію, почали відкривати дедалі слабші астероїди. У наш час відомо понад 3000 астероїдів. Протягом мільярдів років астероїди час від часу стикаються один з одним.

    На цю думку наводить те, що ряд астероїдів має не кулясту, а неправильну форму. Сумарна маса астероїдів оцінюється лише як 0,1 маси Землі.

    ВідповістиВидалити
  4. 2)Комета - мале тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця і має так звану кому (атмосферу) і/або хвіст. Кома і хвіст комети - це наслідки випаровування ядра комети під дією сонячного випромінювання. Ядро являє собою малу планету, що складається з каменю, пилу і криги.
    Ядро - основна частина комети. У часи Лапласа існувала думка, що ядро комети - тверде тіло, яке складається з речовин (лід або сніг), що легко випаровуються і швидко перетворюються на газ під впливом сонячного тепла. Таке припущення стало класичною моделлю кометного ядра, яка останнім часом значно доповнилася.

    ВідповістиВидалити
  5. 3)МЕТЕОР - тверде космічне тіло, яке, перетинаючи атмосферу землі, сил тертя згорає і залишає видимий світний слід в небі. Самі яскраві метеори називаються БОЛІДАМИ, Незгорілі залишки метеорів, що впали на землю, називаються МЕТЕОРИТАМИ.

    ВідповістиВидалити
  6. 4)Космічне сміття або орбітальне сміття — некеровані об'єкти антропогенного походження, які більше не виконують своїх функції та літають навколо Землі або в меншій мірі навколо інших планет чи Сонця. Ці об'єкти різноманітного походження становлять загрозу космічним апаратам. Є ризик, що сміття почне подрібнюватися у геометричній прогресії внаслідок взаємних зіткнень. На навколоземній орбіті обертається близько 19 000 об'єктів

    ВідповістиВидалити
  7. 1)Правило Тіциуса — Боді (відоме також як закон Боді) — емпірична формула, яка приблизно описує відстані між планетами Сонячної системи і Сонцем (середні радіуси орбіт). Правило було запропоноване Й. Д. Тіциусом в 1766 ріку і
    здобуло популярність завдяки роботам Й. Е. Боде в 1772 році.
    Для Меркурія n=-∞, для Венери n=0,для Землі n=1 і тд.
    2)Коме́та — мале тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця і має так звану кому (атмосферу) і/або хвіст. Кома і хвіст комети — це наслідки випаровування поверхні ядра комети під дією сонячного випромінювання. Ядро складається з каменю, пилу та криги.
    На великих відстанях від Сонця кометне ядро побачити неможливо. Адже розміри його, як правило, не перевищують 10-20 км, і світла воно відбиває дуже мало. Наприклад, у комети Галлея ядро має неправильну форму і розміри 16x8x8 км (мал. 16.3). Та з наближенням до Сонця, починаючи з відстані 6 а. о., кометний лід починає випаровуватись. Газ, що випаровується, тягне за собою пилинки. Продукти випаровування і пилинки навколо ядра утворюють кому або голову комети, яскравість якої швидко зменшується в напрямку до краю.
    Під дією тиску сонячного світла і сонячного вітру (потоків заряджених частинок з боку Сонця) речовина голови комети відкидається у бік, протилежний від Сонця, утворюючи протяжний хвіст комети. От тоді, власне кажучи, комета і стає «кометою» — «довговолосою».Через дію тих же сил тиску, віддаляючись від Сонця, комета рухається вже хвостом уперед. Чим ближча комета до Сонця, тим довшим стає її хвіст, збільшується і голова комети. В момент проходження комети біля Сонця діаметр її голови може перевищувати відстань від Землі до Місяця. А хвіст комети іноді простягається на відстань до 150 млн км. За рахунок випаровування речовина комети безперервно розсіюється у просторі, і її маса зменшується, так само як і вміст летких складових у зовнішніх шарах ядра.Густина речовини в голові (окрім центральної її частини) та хвості комети дуже мала.
    3)Різниця між метеором і метеоритом полягає в наступному:
    Метеор — це явище в атмосфері Землі , що виникає при вторгненні в неї метеорного тіла , частинок колишньої комети , з космічною швидкістю. Ці частинки малі настільки , що руйнуються під впливом тертя , не досягаючи поверхні Землі. Ми ж це можемо спостерігати як короткочасно світиться смужку світла на тлі зоряного неба. Саме метеори називають « падаючими зірками». Метеорит — це залишки метеорного тіла , що потрапили на поверхню планети. Розрізняють три види метеоритів в залежності від їх складу: залізні , кам’яні і залізо — кам’яні . Розглянемо відмінності метеора від метеорита .
    -Метеор — це світлове явище , метеорит — тверде тіло космічного походження .
    -Метеорит долітає до Землі , метеор складається з найдрібніших частинок , які згорають при попаданні в атмосферу.
    -Метеори спостерігаються набагато частіше , ніж падіння метеоритів.
    -Для населення Землі падіння метеоритів значно небезпечніше , ніж метеори , які завдають шкоди техніці в космосі.
    4)Космічне сміття або орбітальне сміття — некеровані об'єкти антропогенного походження, які більше не виконують своїх функції та літають навколо Землі або в меншій мірі навколо інших планет чи Сонця. Ці об'єкти різноманітного походження становлять загрозу космічним апаратам. Є ризик, що сміття почне подрібнюватися у геометричній прогресії внаслідок взаємних зіткнень. На навколоземній орбіті обертається близько 19 000 об'єктів


    ВідповістиВидалити
  8. 1.Правило Тициуса-Боде представляет собой эмпирическую формулу, приблизительно описывающую расстояния между планетами Солнечной системы и Солнцем (средние радиусы орбит). Эта формула говорит о том, что расстояния между орбитами планет и орбитой Меркурия возрастают по закону геометрической прогрессии со знаменателем, примерно равным двойке (Нептун выпадает)
    2.Комети з’являються з периферії сонячної системи і їхні орбіти постійно змінюються під впливом гравітації основних планет. Внаслідок цього деякі з комет переходять на близько-сонячні орбіти і Сонце знищує їх коли вони наближаються до нього, інші комети назавжди залишають Сонячну систему. Яскрава комета - одне з найцікавіших космічних явищ і завжди привертає увагу публіки.
    3. Метеор — це явище в атмосфері Землі , що виникає при вторгненні в неї метеорного тіла , частинок колишньої комети , з космічною швидкістю. Ці частинки малі настільки , що руйнуються під впливом тертя , не досягаючи поверхні Землі. Ми ж це можемо спостерігати як короткочасно світиться смужку світла на тлі зоряного неба. Саме метеори називають « падаючими зірками».
    Метеорит — це залишки метеорного тіла , що потрапили на поверхню планети. Розрізняють три види метеоритів в залежності від їх складу: залізні , кам’яні і залізо — кам’яні . Розглянемо відмінності метеора від метеорита .
    4. Космічне сміття або орбітальне сміття — некеровані об'єкти антропогенного походження, які більше не виконують своїх функції та літають навколо Землі або в меншій мірі навколо інших планет чи Сонця. Ці об'єкти різноманітного походження становлять загрозу космічним апаратам. Є ризик, що сміття почне подрібнюватися у геометричній прогресії внаслідок взаємних зіткнень. На навколоземній орбіті обертається близько 19 000 об'єктів

    ВідповістиВидалити
  9. 2.Ядро комети, складається із суміші пилинок, твер­дих грудочок речовини й замерзлих газів, таких, як вуглекислий газ, аміак, метан. З наближенням комети до Сонця ядро про­грівається і з нього виділяються гази й пил. Вони утворюють газову оболонку — голову комети. Газ і пил, що входять до складу голови, під дією тиску сонячного випромінювання і кор­пускулярних потоків утворюють хвіст комети, завжди спря­мований у протилежний від Сонця бік. Комети — надзвичайно цікаві для науки космічні об'єкти. Віддаляючись на великі відстані від Сонця, що у 7—10 разів перевищують відстань Землі від нашого денного світила, комети зазнають фізичних впливів, що змінюють їх стан.
    Коли комета наближається до Сонця на відстань близько 600—700 млн. кілометрів, то під впливом со­нячного випромінювання гази, що містяться у її ядрі, починають виділятися, виносячи назовні кам'янисті й льодові частинки, які тут же випаровуються, огортаю­чи ядро туманною оболонкою — атмосферою комети.
    3.Метеор - це явище в атмосфері Землі, що виникає при вторгненні в неї метеорного тіла, частинок колишньої комети, з космічною швидкістю.
    Метеорит - Це залишки метеорного тіла, що потрапили на поверхню планети. Розрізняють три види метеоритів залежно від їх складу: залізні, кам'яні та залізо-кам'яні.
    Метеори, втручаючись в атмосферу Землі, повністю втрачають свою масу. За добу в атмосфері Землі спалахують близько сотні мільйонів метеорів.Здається, що десятки тисяч метеорів виникають з однієї точки. Насправді, таке відчуття виникає тому, що орбіти цих небесних тіл паралельні один одному. Це явище зазвичай називають «зоряний дощ».
    4.Космічне сміття – всі антропогенні об'єкти, які знаходяться на навколоземній орбіті або повертаються в атмосферу, включаючи фрагменти або частини тих об'єктів, які закінчили своє активне існування.

    ВідповістиВидалити
  10. 1. Відстані між планетами

    Кожна наступна планета відстоїть від Сонця в 1,4 - 2,0 рази далі попередньої (в середньому в 1,7 рази). Ця закономірність відома як правила Боді, популяризувати ідею Тіціуса. Співвідношення порушується тільки для Юпітера, що послужило приводом для пошуку планети, замість якої був відкритий пояс астероїдів. У це співвідношення також не зовсім укладається Плутон, але за сукупністю ознак він не є "повноцінної" великої планетою. Правило Боде в якійсь мірі можна застосувати і до супутникових систем планет (див. нижче).

    Правило Боде цілком зрозуміло, якщо врахувати, що планети утворилися з єдиного газово-пилової хмари шляхом гравітаційного злипання частинок. Для того, щоб частини "злиплося" вони повинні володіти невеликими відносними швидкостями, тобто належати певній смузі, краї якої не сильно відрізняються по орбітальної швидкості частинок. Чим далі від Сонця, тим така смуга ширше.

    ВідповістиВидалити
  11. 2.У Сонячній системі, окрім Сонця і дев яти великих планет, є ще так звані малі тіла. Це малі планети або астероїди, комети, метеорні тіла або метеороїди і міжпланетний пил. У наш час доводиться говорити і про космічне сміття - сукупність штучних об'єктів та їхніх фрагментів у космосі, які не функціонують, але здатні пошкодити або навіть зруйнувати штучний супутник чи міжпланетну станцію.

    ВідповістиВидалити
  12. 3.Метеор — це явище в атмосфері Землі , що виникає при вторгненні в неї метеорного тіла , частинок колишньої комети , з космічною швидкістю. Ці частинки малі настільки , що руйнуються під впливом тертя , не досягаючи поверхні Землі. Ми ж це можемо спостерігати як короткочасно світиться смужку світла на тлі зоряного неба. Саме метеори називають « падаючими зірками». Метеорит — це залишки метеорного тіла , що потрапили на поверхню планети. Розрізняють три види метеоритів в залежності від їх складу: залізні , кам’яні і залізо — кам’яні . Розглянемо відмінності метеора від метеорита .

    ВідповістиВидалити
  13. Космічне сміття або орбітальне сміття — некеровані об'єкти антропогенного походження, які більше не виконують своїх функції та літають навколо Землі або в меншій мірі навколо інших планет чи Сонця. Ці об'єкти різноманітного походження становлять загрозу космічним апаратам. Є ризик, що сміття почне подрібнюватися у геометричній прогресії внаслідок взаємних зіткнень.

    ВідповістиВидалити
  14. 1.Правило Тициуса-Боде представляет собой эмпирическую формулу, приблизительно описывающую расстояния между планетами Солнечной системы и Солнцем (средние радиусы орбит). Эта формула говорит о том, что расстояния между орбитами планет и орбитой Меркурия возрастают по закону геометрической прогрессии со знаменателем, примерно равным двойке (Нептун выпадает)
    2.Комети з’являються з периферії сонячної системи і їхні орбіти постійно змінюються під впливом гравітації основних планет. Внаслідок цього деякі з комет переходять на близько-сонячні орбіти і Сонце знищує їх коли вони наближаються до нього, інші комети назавжди залишають Сонячну систему. Яскрава комета - одне з найцікавіших космічних явищ і завжди привертає увагу публіки.
    3. Метеор — це явище в атмосфері Землі , що виникає при вторгненні в неї метеорного тіла , частинок колишньої комети , з космічною швидкістю. Ці частинки малі настільки , що руйнуються під впливом тертя , не досягаючи поверхні Землі. Ми ж це можемо спостерігати як короткочасно світиться смужку світла на тлі зоряного неба. Саме метеори називають « падаючими зірками».
    Метеорит — це залишки метеорного тіла , що потрапили на поверхню планети. Розрізняють три види метеоритів в залежності від їх складу: залізні , кам’яні і залізо — кам’яні . Розглянемо відмінності метеора від метеорита .
    4. Космічне сміття або орбітальне сміття — некеровані об'єкти антропогенного походження, які більше не виконують своїх функції та літають навколо Землі або в меншій мірі навколо інших планет чи Сонця. Ці об'єкти різноманітного походження становлять загрозу космічним апаратам. Є ризик, що сміття почне подрібнюватися у геометричній прогресії внаслідок взаємних зіткнень. На навколоземній орбіті обертається близько 19 000 об'єктів

    ВідповістиВидалити