неділя, 12 квітня 2020 р.

Завдання на тиждень дистанційного навчання для студентів 2 курсів!! (13.04-17.04)

Вітаю вас, шановні студенти! Розпочинається вже п'ятий тиждень дистанційного навчання. Кожній освіченій і культурній людині бажано вміти знаходити на небі характерні не тільки для свого місця проживання сузір'я. Саме цим ми і займемося!
Короткі теоретичні відомості. На минулому тижні ми дізналися, що сузір'я - одна з 88 ділянок, на які поділена небесна сфера. Тобто це групи зір, взаємне розташування яких складає якусь фігуру чи контур.  В свою чергу, найпомітніші та найяскравіші зорі кожного сузір'я мають власні назви: Сіріус, Антарес, Вега, Поллукс тощо. Також використовується  й позначення Байєра, тобто позначення зір літерами грецького алфавіту, запропоновані Йоганном Байєром, широко застосовуються досі для яскравих зір (видимих неозброєним оком). Принцип позначень Байєра заснований на блиску зір: найяскравіша зоря сузір'я зазвичай позначалася літерою α (альфа), друга за яскравістю - β (бета), третя - γ (гама) тощо. 

Отже, наша задача: за допомогою ресурсу Stellarium (посилання), відеоінструкція щодо використання  цієї платформи подана нижче, знайти такі зорі: 
1.  Каф  (b Кассіопеї), де Каф - власна назва зорі, Кассіопея - сузір'я, до складу якого входить ця зоря, b - позначення зорі за принципом Байєра;      
2. Регул (a  Лева);                                      
3. Арктур (a Волопаса);
4. Вега (a  Ліри);                                    
5. Антарес (a  Скорпіона);
6. Рігель (b  Оріона);                             
7. Сіріус (a  Великого Пса).

Далі потрібно визначити координати зазначених зір і записати їх в електронну таблицю (у форматі .doc, .xlsx, .rtf, або в будь-якому іншому, як буде зручно), вказавши назву зорі та сузір'я, до якого вона належить, за зразком:
Назва
сузір'я
Найменування і позначення зорі Координати зорі Посилання
d
a
Кассіопея

Каф -b Кассіопеї 


htps://stelarium-web.org/skysource/Cah?fov=52.476&date=2020-04-12T18:42:02Z&lat=48.86&lng=38.48&elev=0


























Хоча я і не сумніваюсь у високому рівні вашої академічної доброчесності😄, але лінки, які ви вказуєте в останній колонці таблиці підтверджують вашу самостійність у виконанні практичної роботи. В цих посиланнях міститься детальна інформація: де та коли ви робили спостереження з високою точністю за часом до однієї секунди та за вашим місцем розташування до сотої долі градуса географічної широти й довготи.
!!Ось детальна відеоінструкція щодо використання платформи Stellarium!!
Нагадую, що кількість балів за виконані завдання, ви можете переглядати в електронному журналі
І як завжди, ваші роботи можна надсилати на електронну пошту pauldem82@gmail.com, або у Viber чи Telegram +380502669447

Немає коментарів:

Дописати коментар